Borges research publication
Borges research publication
Borges research publication
Borges research publication
Borges research publication
Borges research publication
Borges research publication
Borges research publication
Borges research publication
Borges research publication
Borges research publication
Borges research publication
Borges research publication
Borges research publication
Borges research publication
Borges research publication

Jorge Luis Borges ‘the Library of Babel’ – research publication

 
‘The Universe (which others call the Library)…’
 
Dit is de zin waarmee Jorge Luis Borges zijn essay ‘The Library of Babel’ opent. In dit korte verhaal, geschreven in 1941, schetst hij een metaforische replica van het universum in de vorm van een oneindige bibliotheek. Een bibliotheek zonder omtrek, zonder middelpunt. Een geometrische constructie gevuld met boeken in een uniform formaat waarin elke mogelijke tekst, of combinatie van letters te vinden is. Boeken die volledig absurd en abstract zijn, boeken met ogenschijnlijke betekenissen of boeken onderhevig aan volledige willekeur, welke geen doel lijken te dienen. Boeken die verhalen over alles dat geweest is, en over alles dat komen zal. Boeken die verhalen over boeken, of over de vindplaats van andere boeken. Alles dat ooit is gedacht, bedacht of geschreven is uiteindelijk te vinden in een verre uithoek van deze oneindige bibliotheek.
 
Deze publicatie geeft inzage in mijn onderzoek, dat leidend is bij de totstandkoming van mijn project ‘The Total Library’. Deze publicatie bevraagt de filosofische aspecten van dit verhaal, en richt zich daarnaast sterk op het veranderende karakter van publicaties. In dit onderzoek probeer ik ontwerpende oplossingen te vinden voor het verenigen van tekst en metatekst, alsmede het impliceren van het idee van oneindigheid.
 
Genomineerd voor de WdKA Onderzoeksprijs 2016